Itseohjautuvat kulkuvälineet
Jotain, joka todella muovaa uudelleen liikkumistamme.
🤖🚘
📢 Sivustolla tehdään kevään & kesän aikana teknisiä päivityksiä. Ulkoasuun tai käyttöön tällä ei ole vaikusta, mutta hetkelliset katkot mahdollisia.
Jotain, joka todella muovaa uudelleen liikkumistamme.
🤖🚘
Etusivu / Liikenteen tulevaisuus / Kulkumuodot / Itseohjautuvat kulkuvälineet
Autonomiset ajoneuvot ovat liikenteen tulevaisuus, ne eivät ole ainoastaan elokuvissa olevaa fiktiota. Ne muuttavat käsitystämme liikkuvuudesta ja avaa täysin uusia mahdollisuuksia liikenteeseen ja ihmisten arkeen autonomiset ajoneuvot tulevat pitkällä aikavälillä alentamaan kustannuksia, vähentämään liikenneonnettomuuksia ja tarjoamaan liikkumismahdollisuuksia myös syrjäisemmille seuduille. Miten AV-autot tulevat meidän elämään? Miten se muuttaa tapaamme liikkua? Mitä riskejä näissä on olemassa? Niiden tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta ja tarjota liikkumismahdollisuuksia jokaiselle paikasta ja ajasta riippumatta. Tällä hetkellä on muutamia yrityksiä, jotka ovat ilmoittaneet tuovansa itseohjautuvia autoja kaupallisesti ensimmäisille alueille tulevien vuosien aikana! Tiedossa kuitenkin on, että itseohjautuvien autojen tekniikka ei ole niin valmista, että ihmisestä ajoneuvon hallinnasta/valvonnasta voitaisiin vielä täysin luopua. Esimerkiksi kaupalliset palvelut tulevat toteutumaan niin, että ihminen ottaa hallinnan tarvittaessa etäyhteydellä. Siihen, että ihmistä ei enää tarvittaisi lainkaan ajoneuvon hallintaan tai valvontaan, ollaan kuitenkin menossa vahvasti vaikka se aikaa ottaakin.
On kuitenkin selvää, että itsohjautuvia autoja vastaan on runsaasti negatiivisia ennakkoluuloja, eikä toki suotta. Uuden tekniikan käyttöönotto herättää varmasti monilla epäilyksiä. Lukemalla tältä sivulta tarkempia tietoja, mistä AV-autoissa on edes kyse ja minkänlaiset yritykset niitä kehittää, auttavat toivottavasti ymmärtämään asiaa myös eri näkökulmilta! Joka tapauksessa, sanoma tähän alkuun: AV-autoja ei kannata (eikä tarvitsekaan) pelätä. Itseohjautuvissa autoissa käytännössä riittää, että robotti voi hoitaa ajamisen ihmistä paremmin. Miten tähän päästään ja mitä haasteita on olemassa? Käydäänpä asiaa läpi!
Tästä näet, mitä hyötyjä itseohjautuvat autot tuo paitsi yksityishenkilön, myös ihan yhteiskunnan tasolla.
Nykyään auton ajamiseen tarvitaan ajo-oikeus eli ajokortti. Tämä asettaa ihmiset epätasa-arvoon, sillä kaikki eivät halua tai edes voi ajaa ajokorttia. He eivät siis voi nykyisellään kulkea autolla, ellei tietysti joku muu kuljeta ajoneuvoa. Kun ajoneuvoja kuljettaa robotti, on autoilu kaikkien saavutettavissa. Joskaan nykyisenkaltaista autoilua, eli sellaista että kaikki omistaa oman ajoneuvonsa tuskin tullaan itseohjautuvien autojen yleistyessä näkemään. Liikkuvuus tulee olemaan pian siis kaikkien saatavilla. Itseohjautuvilla autoilla voidaan myös väähentää liikenneköyhyyttä.
Auton omistamisen tulevaisuudelle olen pyhittänyt ihan oman sivun, joten kannattaa lukaista myös se täältä!
Nykyisin liikenneonnettomuuksista peräti yli 95% tapahtuu ihmisen toiminnasta. On kyseessä sitten ylinopeus, humalassa ajo, kännykän käyttöön ajaonaikana jne jne, lista on pitkä! On varmasti sanomattakin selvää, että robotti keskittyy ajamiseen, ajaa tunnollisesti nopeusrajoituksia ja muita liikennesääntöjä noudattaen ja tietääkseni robotit eivät kärsi alkoholi- tai päihdeongelmista. Lisäksi itseohjautuvat autot kun saadaan verkkoon, voi ne ns. varoittaa toisiaan. Käytännön esimerkki on, että risteysalueella autot tietäisivät jo ennalta niiden kohtaamisen risteyksessä, jolloin ne voi ennakoida tämän hyvissä ajoin. Samoin esimerkiksi mahdollinen tietyömaa tai muu odottamaton este, yksi auto voi varoittaa tästä muita itseohjautuvia ajoneuvoja, jotka osaavat varautua tullessaan kohdalle. Sinänsä tälläisiä järjestelmiä on nykyisellään jo ihmiskuljettajille, mutta ihmisen ajatus herpaantuu niin herkästi ja toisaalta, hirveästi et voi näprätä mitään laitetta kun ajat ajoneuvoa. Tämä on siis roboteille helpommin toteuttavissa.
Liikkumiskulu alentuu paitsi siksi, että ihminen ei ohjaa ajoneuvoa ja ajoneuvot ovat varmasti pitkälti joko sähkökäyttöisiä tai muita kestäviä käyttövoimia omaavia ajoneuvoja. Kulut alentuu myös, kun tulee paremmat mahdollisuudet yhdistää yhteen kulkuvälineeseen usempia ihmisiä oli se sitten robotaxi, shuttlebus, isompi bussi tai mikä vain. Näin kulut ei jakaudu vain yhden, vaan useamman henkilön kesken samalla tavalla kuin joukkoliikenteessä.
Nykypäivänä joukkoliikenteen yksi merkittävistä kuluista on kuljettajakulut. Itseohjautuvuudella voidaan vähentää heti näitä kuluja, joka vaikuttanee suotuisasti myös tarjottavan palvelun hintaan. Ja varmasti kun kilpailua tulee enemmän, myös hinnatkin laskevat - samalla kun palvelu ja tarjonta paranee.
Itseohjautuvat ajoneuvot säästävät kaupunkitilaa, sillä datan ja tekoälyn avulla voidaan älykkäästi ohjata ajoneuvoja oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan. Tämä puolestaan auttaa nostamaan ajoneuvojen täyttöastetta, joka puolestaan vaikuttaa vähentävästi liikenteen määrään.
Päästöjen vähennys puolestaan korostuu etenkin kaupungeissa ja varmasti itseohjautuvat ajoneuvot tulevat olemaan sähköisiä tai muita kestäviä käyttövoimia käyttäviä ajoneuvoja. Lisäksi, kun saadaan samaan ajoneuvoon useampia matkustajia, on se niin tilankäytöllisesti että päästöjen osalta pelkästään positiivinen asia.
Kaikki on ainakin teorian tasolla hakkeroitavissa. Mutta mitkä ovat riskit itseohjautuvissa autoissa? Kuten aina kaikessa, myös itseohjautuvien ajoneuvojen järjestelmissä tietoturva on on oltava kunnossa ja siihen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tietoturvaan liittyvät päivitykset on oltava kunnossa ja toisaalta järjestelmä on rakennettava niin, että hakkerit etsivät helpompia kohteita, kun itseohjautuva auto. Esimerkiksi tekemällä tehokkaat turvatoimet ja pitämällä huoli tietoturvasta, voidaan minimoida hakkeroinnin riskiä merkittävistä myös robottiautojen osalta.
Jos itseohjautuva auto hakkeroidaan, se voi pahimmillaan saada hakkerin ottamaan auton hallintaan ja tekemään käytännössä kaikenlaista tuhoa, etkä välttämättä pääsisi sinne, minne olet menossa.
Hakkeroinnista ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, sillä asianmukaisilla tietoturvaratkaisuilla, joita säännöllisesti ylläpidetään auttaa ehkäisemään hakkeroinnin riskien määrää. Tietoturvaratkaisut myös kehittyy jatkuvasti ja yrityksillä olisi hyvä olla myös omia, tietoturvallisuudesta vastaavia henkilöitä.
Itseohjautuvien ajoneuvojen tulee kunnioittaa yksilönvapautta. Tämä siis tarkoittaa, että kuinka paljon ja minkälaista tietoa voidaan yksilöstä kerätä, jotta se pysyy sopivissa rajoissa?
Vahinkojen vastuuseen liittyy vielä myös ratkaisemattomia asioita. Itseohjautuvan autossa joutuessa kolariin (riippumatta syyllisyydestä) on ratkaistava, kuka on syyllinen. Jos ajatellaan, että onnettomuden aiheuttaja on ollut nimenomaan robotti eli itseohjautuva ajoneuvo, kenen vastuulla se on? Onko se autonvalmistajan, tekniikan kehittäjän vai sisällä olleen henkilön vastuulla. Riippuu toki varmasti aivan tilanteesta, kuten ihmiskuljettajienkin kohdalla. Muiden muassa näitä asioita pyritään lainsäädännöllisesti ratkaisemaan ja tietysti mahdollisimman yhtenäiset säädökset olisi selkeimpiä eri maiden välillä. On myös ajateltu, että itseohjautuviin autoihin voisi olla hyväksi myös lentoliikenteestä tuttu "musta laatikko", koska itseohjautuvassa autossa ei luonnollisesti ole kuljettajaa ajoneuvossa. Se voisi helpottaa onnettomuuksien tutkintaa myös niissä tilanteessa kun kolaria ei tapahdu vaan myös kun autossa on matkustettu vaikkapa epäasiallisesti ja pahimmillaan paikkoja rikottu.
Huono sää ja näkyvyys ovat haasteita AV-autoille, mutta eivät ole esteitä. Tekniikan kehittäjät ovat tietoisia haasteista ja kehittävät jatkuvasti keinoja parantaa autojen turvallisuutta myös huonolla säällä. Erilaiset kamerat ja anturit auttavat havainnollistamaan ympäristöä ja kartoituksen avulla ajoneuvo tietää, missä se on. Kartoituksen avulla voidaan pitää huoli siitä, että ajoneuvo pysyy varmasti tiellä ja oikealla kaistalla, koska sijainti on millimetrien tarkkaa samoin ajoneuvo tietää alueen, joten se osaa ennakoida.
Huonolla säällä, kuten kovalla lumi- tai vesisateella näiden toiminta voi hankaloitua, ihan kuten ihmisenkin. Sumu ja lumi estävät kameran näkyvyyden, samalla tavalla kun ihmiskuljettajan näkökenttä heikkenee. Kamerat ja muut tutkat voidaan sijoittaa koteloida suojaan, jotta ne eivät altistu niin paljoa sääolosuhteille. Huonolla säällä, kun pöly, vesi tai vaikka hiekka tukkivat antureita, ne kannattaa varustaa pyyhkijällä, vähän samaan tyyliin kuin tuulilasissakin on pyyhkijät. Näin robotin kyky havannoida ympäristöä ei kärsi. Joissakin nykyajan ihmisohjaimissa oleva auto, jossa on esim. 2/3 tason automaatio voi olla että kameroiden ja tutkien toimintaan ei ole kiinnitetty huomiota, esimerkiksi kameroissa ei ole mitään sääsuojaa tai ei ole muuten huomioitu tekniikkaa kaikkien olosuhteiden osalta. Täysin itseohjautuvien autojen osalta se on välttämätöntä.
Robottiautot osaa myös ennakoida herkemmin kuin ihmiset ja modernit ajoneuvot osaa kommunikoida reaaliaikaisesti keskenään, jolloin esimerkiksi myrskyisessä tiellä ajava auto voi varoittaa samaan kohtaan pian tulevaa toista autoa, joka voi ennakoida tilanteen jo etukäteen joka puolestaan parantaa turvallisuutta.
Lainsäädäntö määrittelee raamit myös itseohjautuvissa ajoneuvoissa. Se oikeastaan pitkälti määrittelee, kuinka nopeasti niitä saa tuoda kaduilla ja minkä rajojen puitteissa. Pääosin lait antavat suopeammat oikeudet yhteiskäyttöisille robottiautoille, johtuen ihan siitä että niitä on helpompi valvoa, kun toimivat yrityksen nimissä. Yksityishenkilöiden omistuksessa olevien autojen määrä tulee toki tulevaisuudessa muutenkin vähenemään, mutta näiden lainsäädännöllinen puoli on huomattavasti yhteiskäyttöisyyttä tiukempi. Esimerkiksi EU on hyväksynyt lain, joka nyt ensin hyväksyy 1500 rekisteröintiä jokaista automallia kohden vuodessa, jotka myydään kuluttajille ja tekniikan kehittyessä hyväksyttyjen määrää tarkistetaan. Laki pitkälti kuitenkin määrittelee juurikin yhteiskäyttöisyydelle raameja, koska niitä on helpointa valvoa. Tämä sisältää esimerkiksi robotaksien ja kaupunkisukkuloiden (=shuttle) käyttöönoton kaupallisesti tasolla 4.
Itseohjautuvat autot toimivat niin, miten ne ohjelmoidaan. Eli kuten mikä tahansa digitaalinen palvelu tai laite. Robottiautoille annetaan jatkossa päätösvaltaa, kun ne liikkuvat itsenäisesti liikenteessä. Tällä siis tarkoitetaan samaa asiaa, kun me ihmiset teemme liikenteessä päätöksiä. Käytännössä robottiautot joutuu ennemmin tai myöhemmin tekemään päätöksiä esimerkiksi sen suhteen kenen pitäisi selvitä tien ylityksestä. Otetaan esimerkikki!
Kun tietä ylittää päin punaisia valoja molemmin puolin tietä esimerkiksi koditon henkilö ja toiselta puolelta taas julkisuuden henkilö, niin kumman piäisi selvitä ylityksestä? Miten itseohjautuvat autot tulevat näiden osalta käyttäytymään on määriteltävissä ohjelmoinnin avulla. Käytännön tasolla me ihmiset siis teemme ohjelmoinnin muodossa nämä päätökset perustaen meidän ajatusmaailmaan, jota robotti sitten tarpeen vaatiessa hyödyntää päätöksenteossa. Huomaa kuitenkin, että tällä ei nyt tarkoiteta sitä, että robottiautot ohjelmoitaisiin ajamaan kenenkään päältä tahallisesti huvin vuoksi. Robottiautoille annetaan varmasti vastuuta näissä asioissa, mutta on yhtä lailla tärkeää pitää itse huoli että noudattaa liikennesääntöjä. Yhtälailla robotille, kuten meille ihmisille on haasteellista reagoida, jos yks kaks yllättäen jostain katveesta pöllähtävä ihminen rikkoen liikennesääntöjä esimerkiksi kipittämällä "vain pikaisesti" tien yli kohdasta, jossa ei ole suojatietä tai muuta sallittua ylityskohtaa. Robotti kuitenkin keskittyy liikenteeseen ja ympäröivään maailmaan ihan koko ajan, joten ennakointi ja reagointi on ihmistä huomattavasti paremmalla tasolla.
Lisäksi, on pidettävä huoli että kaikilla on oikeasti mahdollisuus näitä käyttää. Itseohjautuvassa autossa ei voi siis olla "pärstäkerrointa", vaan aivan kaikkien, iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta jne riippumatta on voitava käyttää itseohjautuvaa autoa.
Ihmiskuljettaja on loppujen lopuksi hyvinkin vaarallinen ja ehkä tarkemmin ajateltuna jopa turha. Miksi meidän pitäisi hoitaa ajamista itse, jos voimme automatisoida sen ja tehdä itse matkan aikana vaikka töitä tai lukea kirjaa? Aivan! Me ihmiset olemme todella herkkiä ulkoisille häiriötekijöille. Voimme ajaa väsyneenä, päihteiden vaikutuksen alaisena tai tehdä matkan aikana jotain aivan muuta. Lisäksi ihminen on niin herkkä tekemään inhimillisiä virheitä joka näkyy myös tilastoissa. Robotti ei kuitenkaan koskaan aja päihtyneenä, väsyneenä tai keskittyminen herpaannu. Robotti noudattaa myös tunnollisesti liikennesääntöjä, toisin kun meillä ihmisillä on taipumus rikkoa sääntöjä herkästi. Esimerkiksi itseohjautuvilla autoilla voimme saada ylinopeuden kuriin. Kukapa tietää, vaikka joskus ihmiskuljettaja kielletään kokonaan, kun tekniikka osoittaa turvallisuutensa ihmiskuljettajaan verrattuna.
Itseohjautuvan ajoneuvon kehittäminen sinänsä on helppoa. Siis jos ajatellaan, että halutaan robotin kuljettavan autoa. Kaikki muu onkin sitten haastavampaa. Liikennetilanteet, (ääri)sääolosuhteet, liikennesääntöjen noudattamattomuus jne vaikuttavat kaikki itseohjautuvien autojen kehitykseen. On sanottu, että meillä voisi olla jo itseohjautuvia autoja liikenteessä, mutta haasteena on se ettei ihmiset noudata liikennesääntöjä. Niinpä niin, tästä syystä myös liikenneonnettomuuksia tapahtuu aivan liikaa, joista osa valitettavasti johtaa kuolemaan.
Jotta auto oppisi ajamaan itsenäisesti, niin siihen ei tosiaan sinänsä tarvita kuin tarpeeksi ohjelmointia. Jotta auto oppisi kuitenkin ajamaan itsenäisesti niin, että se oikeasti parantaa turvallisuutta, se vaatii paljon enemmän kuin pelkkiä koodinpätkiä. Turvallisuus on luonnollisesti yksi peruspilareista itseohjautuvien autojen kehittäjillä, sillä kukaanhan ei halua että kävisi päinvastoin eli että liikenneturvallisuus näiden myötä vaarantuisi. Järjestelmää täytyy siis opettaa ihmisen toimesta ja se täytyy opettaa oppimaan myös itse itseään. Mutta miten itseohjautuvat autot oikeasti toimii ja miten ne auttaa parantamaan liikenneturvallisuutta?
Itseohjautuvia autoja pitää tosiaan alussa opettaa niin, että autossa on turvaohjaaja tarvittaessa ottamassa heti ohjia käsiin. Se ei siis ole kuljettajalle mikään laiskotteluun tarkoitettu Netflixin katsomishetki vaan pitää olla yhtä valppaana, kuin olisi ajamassa itse autoa. Kun järjestelmiin lisätään tekoälyä ja algoritmejä, ne oppii liikennetilanteita. Mitä enemmän niillä ajetaan, sitä enemmän ne oppivat. Luonnollisesti. Nykypäivänä myös yksityishenkilöiden omistuksessa voi olla sellaisia autoja, jotka samalla lähettävät dataa tulevaisuutta varten. Nämä tiedot ovat anonyymejä, eli niistä ei voida tietää kuka on mennyt ja missäkin koska ne eivät ole kehityksen kannalta relevanttia. Ne lähinnä edistävät itseohjautuvien autojen oppimista kun autojen kamerat näkevät erilaisia liikennetilanteita, olosuhteita ja paikallisia ajotapoja. Käytännössä AV-ajoneuvoja tulee juurikin kouluttaa erilaisiin tilanteisiin ja opettaa myös ennakoinnin taidon.
Sitten kun itseohjautuvia autoja tulee liikenteeseen (eli pian!) niin ne toimivat samalla periaatteella. Ne oppivat koko ajan liikenteestä ja robotit kehittyvät paremmiksi kuljettajiksi. Samalla tietysti varoittavat muita ajoneuvoja mahdollisista tulevista vaaroista, joita edessä on.
Kartoitus liittyy periaatteessa vähän samaan kategoriaan, kuin aihe "Opettaminen". Kartoittaminen menee kuitenkin hieman astetta pidemmälle.
Kun itseohjautuvia autoja kartoitetaan, on siinä liikennetilanteiden oppimisen ja tunnistamisen lisäksi se hyöty, että se tietää millilleen missä auto kulkee. Näin ollen tällä voidaan parantaa huomattavasti auton pysymistä oikealla kaistalla ja ylipäätänsä tiellä. Kartoituksella myös saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi liikenneolosuhteista ja paikallisesta liikennekäyttäytymisestä. Kun samaa kartoitusta käytetään kaikkiin autoihin, ne voi tässäkin noudattaa toisiltaan oppimaa tietoa. Kartoituksella voidaan myös nopeuttaa itseohjautuvien autojen tuloa kaupallisille markkinoille. Kartoituksella voidaan myös parantaa liikenneturvallisuutta, esimerkiksi jos on talvi ja kaistamerkinnät tai liikennemerkit ovat lumen tai jään peitossa. Kartoituksesta järjestelmä tietää kohdan jossa auton on pysyttävä ja samoja karttoja voidaan täten käyttää myös talvella. Karttoja voidaan myös käyttää paremmin AV:n päätöksentekoprosessissa, kun tulee kompromissitilanteita vastaan.
Kartoitustekniikka itseohjautuvissa autoissa perustuu laserskannereihin ja LiDAR tekniikoihin (tarkemmin seuraavassa osiossa), jotta voidaan saada oikeasti täsmällinen, millimetrien tarkkuudella oleva sijainti. Tämä on tärkeää etenkin huonolla säällä ja tilanteissa, jossa liikennetilanteet vaihtuvat nopeasti. Kamerat, anturit ja LIDAR tekevät siis kaikki yhteistyötä kartoituksessakin.
Jotta itseohjautuvat ajoneuvot toimisi hyvin, on niiden luonnollisesti ymmärrettävä ympäröivä ympäristö. Toki niin on ihmisenkin, eikä ihminenkään ole vahvimmillaan täysin huonossa kelissä. AV-ajoneuvot toimivat kameroilla, LIDAR:lla ja erilaisilla tutkilla, jotka saavat tarkan kuvan reaaliaikaisesti ympäristöstä.
Itseohjautuvissa autoissa on runsaasti erilaisia kameroita ja antureita. Robottiauton on nähtävä 360 astetta eli joka suuntaan, jotta ei tule kuolleita kulmia (tämä on etu itseohjautuvissa autoissa verrattuna ihmiskuljettajan näkyvyyteen!) ja jotta ajoneuvo voi havaita ympärillensä. LiDAR eli lämpökamerat puolestaan auttaa yhdessä kameroiden kanssa kokonaiskuvan saavuttamisessa ja turvallisen ajon toteuttamisessa. Toisaalta nämä voisi toimia myös toisen korvikkeena, jos toinen vaikka sattuisi vikaantumaan. Ajoneuvon ei tarvitsisi lopettaa ajoa, eikä myöskään turvallisuudesta tingittäisi. Osa tekniikkaa kehittävät yritykset voivat käyttää vain toista näistä, mutta turvallisuuden näkökannasta molempi parempi. Etenkin tuon varajärjestelmänä toimimisen suhteen.
Tekoäly sinänsä liittyy edellä mainittuun "opettaminen" aiheeseen, sillä tekoälyä voidaan hyödyntää itseajavien autojen opettamisessa. Tekoälyä kuitenkin hyödynnetään paljon myös kartoituksessa, sillä jos mietitään sitä tulevaisuuden hetkeä, kun kerrot autolle mihin olet menossa ja se vie sinut sinne. Tämän lisäksi matkan reitittämiseen käytetään tekoälyä ja algoritmeja ja myös esimerkiksi sää- tai ruuhkatilanteen huomioon ottaen. Edellämainitut opettaminen ja kartoittaminen sisältää tekoälyä. Käytännössä kaikki itseohjautuvat auton tekniikkaan liittyävät asiat (näkeminen, ajattelu, kuuleminen jne) on tekoälyä, joka vastaa kuin ihmiskuljettajaa.
Tekoäly tulee myös tekemään päätöksen, mitä tulee liikennetilanteisiin. Itseohjautuvat auto on erilaisten antureiden ja kameroiden lisäksi runsaasti tekoälyä, jotta auto saadaan turvalliseksi ja tekemään päätöksiä ihmisen puolesta. Lopulta AV-auto toimii niin, miten se ohjelmoidaan toimimaan.
Itseohjautuvien autojen kehittäjien koko toimiala on pitkälti sitä mieltä, että edellä mainittuja keinoja tarvitaan, jos haluamme saada ajoneuvoista itsenäisiä ja toisaalta myös tarpeeksi turvallisia niistä. Kuitenkin se, miten eri toimijat näitä asioita hyödyntää ja kuinka paljon, on hieman vaihtelevuutta. Itseohjautuvat autot tarvitsevat luotettavan verkkoyhteyden. Mikäli alueella on tarpeeksi nopea ja vakaa 4G yhteys, se riittää auton itsenäiseen liikuttamiseen. Autoista halutaan kuitenkin tehdä mahdollisimman moderneja ja turvallisia, joka taasen vaatii uudempaa 5G-yhteyttä paremman luotettavuuden, kapasiteetin ja nopeuden ansiosta. 5G mahdollistaa esimerkiksi autojen keskinäisen kommunikoinnin joka taas edistää turvallisuutta entisestään. Itseohjautuvissa ajoneuvoissa on myös tärkeää olla varajärjestelmä, mikäli toinen jostain syystä vikaantuu.
Pikkuhiljaa! Itseohjautuvien autojen kehitys on vääjäämätöntä. Sitä ei siis ole syytä kieltää. Jos autossasi on jokin kuljettajaa avustava järjestelmä, oli se sitten kaistanvahtia, nopeusvalvontaa tai peruutus-/katvekameraa tai vastaavia ovat nämä kaikki askeleita kohti täyttä autonomiaa. Tälläisiä autoja on ollut kaduillamme jo useita vuosia ja ne modernisoituu koko ajan enemmän uusiin ajoneuvoihin. Yhä useampi auto on myös verkossa niin, että päivityksillä niitä voidaan parantaa ja auto kehittyy sitä mukaa, kun uusia innovaatioita saadaan ulos. Se, koska autot ovat täysin itsenäisiä ettei niihin tarvita edes polkimia tai rattia, ovat jo aika lähellä, mutta niin kaukana. Tällä tarkoitan nyt sitä, että AV-autot tulevat yleistymään lähivuosina etenkin yhteiskäyttöisinä, mutta pidemmällä aikavälillä myös tavallinen kuluttaja voi sellaisen hankkia. Paljon on kuitenkin vielä kehitystyötä siihen, että auto selviää itsenäisesti kaikista tilanteista ilman ihmisapua. Toisaalta teknologinen kehitys on hurjaa ja voi olla, että se tulee nopeammin kuin osaamme odottaa. Tosin tulevaisuuden ennusteet antaa viiteitä sille, että tulevaisuudessa omistaminen vähenee ja liikkuvuus ostetaan palveluna. Testauksia täysin autonomisesta autoista on ympäri maailmaa, mutta ihan vielä yleisillä teillä ei sellaisia ole. Autojen autonomisuus on kuitenkin jo todella pitkällä, hyviä kokemuksia maailmalta eri olosuhteissa on ja ihan pian seuraavien vuosien aikana tulemme näkemään ensimmäisiä robottiautoja kaduillamme.
Minkälaisia kulkuvälineitä ympärillemme on tulevina vuosina tulossa? Tutustu täältä, sillä eri ratkaisut kelpaavat eri tilanteisiin, luonnollisesti!
Kaupunkisukkula ja ei, vaikka kuinka kivalta se kuulostaa niin se ei ole sama asia kun avaruussukkula! Kaupunkisukkulat ovat pieniä yleensä max. 20 matkustakapasiteetin omaavia pieniä sukkuloita jotka toimii tehokkaasti osana kaupunkien joukkoliikennejärjestelmää. Ne myös kulkevat kaupunkiolosuhteisiin nähden sopivalla nopeudella: maksiminopeus on 50-60 km/h. Niillä voidaankin tehokkaasti korvata vähän käytettyjä bussilinjoja kutsuohjattuna tai syöttölinjoina runkolinjoille. Kustannustehokas ratkaisu, joka kulkee silloin ja siellä kun ihmisetkin (tai miksei tavaratkin) kulkevat. Nä ovat myös omiaan vähentämään henkilökohtaisten ajoneuvojen käyttöä. Ne voidaan ohjelmoida tietyille reiteille tai sitten ne voi kulkea ympäri kaupungin niin että ihminen voi tarvittaessa ottaa etäohjauksella auttaa ajoneuvoa tekemään oikeita ratkaisua eteenpäin liikkuakseen.
Robotaxi voi hyvinkin olla ihan ensimmäinen itseajava ajoneuvo, jonka kyydissä tulet olemaan. Robotaxit kuljettaa sinut oman auton tapaisesti sinne, mihin on milloinkin tarvetta mennä mutta toimii se jouhevasti myös vaikkapa joukkoliikenteen kaverina. Toki tässä on se ero, ettei jatkossa tarvitse autoa enää omistaa, vaan MaaS- periaatteiden mukaisesti voit sen tilata, kun sitä tarvitset. Robotaxit tulevat myös edistämään ajoneuvojen täyttö- ja käyttöasteen nostoa sekä auttaa näin vähentämään ruuhkia joka taas vähentää päästöjä jne. Lisäksi robotaxi tarjoaa kaikille yhtäläiset liikkumismahdollisuudet. Kaikki siis voittavat! Hieman palveluntarjoajasta riippuen, osa autoista saattaa olla ensin geoaidattu tietylle alueelle. Hyödyn maksimoimiseksi kuitenkin geoaidotusta tulisi välttää, mutta aluksi robotaxit voivatkin olla geoaidoitettu esim. kartoituksen puutteellisuudesta johtuen. Robotaxeissa myös sovelletaan etähallintaa, jolloin ihminen voi tarvittaessa ottaa auton haltuuns ja auttaa ajoneuvoa taas jatkamaan matkaa. Nämäkin ovat tilanteita jossa robotti oppii koko ajan paremmaksi kuljettajaksi.
Itseohjautuva toimitus on kustannustehokas ratkaisu viimeisen mailin toimitukseen. Sille voidaan myös automaattisesti tekoälyn avulla optimoida reitti ja kuluttajat saavat tiedon toimituksen etenemisestä kätevästi puhelimeensa. Kun ajoneuvo saapuu omaan osoitteeseen, voit noutaa paketin ja se lähtee kohti seuraavaa asiakasta. Tässä toimitusratkaisussa ei ole kuljettajaa, joten se alentaa toimitusten kustannuksia merkittävästi ja parantaa myös asiakaskokemusta. Toisaalta tämäntyyppiset ratkaisut voidaan myös toteuttaa esimerkiksi niin, että kauppa lähettää tuotteet suoraan kuluttajalle ilman välikäsiä itsenäisesti kulkevalla sukkulalla. Toimiva ratkaisu myös maaseudulle, sillä tähän ratkaisuun ei tosiaan tarvita kuljettajaa. Tarvittaessa ihminen voi kuitenkin ottaa ajoneuvon etähallinnan kautta haltuunsa ja ohjata sen tekemään oikean ratkaisun.
Edellä käsitelty itseohjautuvien autojen yleistymisnopeuden jälkeen on hyvä siirtyä niiden tasoihin, jotka määrittelee autonomisuuden tason ja antaa viitteitä, milloin oletettavasti voisimme olettaa näiden autojen olevan saatavilla. Täyttä autonomiaa edetään eri tasoilla, jotka vievät meitä lähemmäksi kohti autojen täyttä autonomiaa ilman tarvetta ihmiskuljettajalle.
Tason 0 autoissa ei ole minkäälaista autonomisuutta. Käytännössä nämä ovat nykytilanteessa pitkälti vanhempia tai edullisempia malleja. Tässä tasossa ratin takan istuva ihminen tekee kaiken itse eli ohjaa, kiihdyttää ja kommunikoi liikenteessä.
Tason 1 autoissakaan ei juurikaan autonomisuutta ole, mutta tällä tasolla on esimerkiksi jokin kuljettavaa avustaja järjestelmä. Tälläinen on esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin. Tällä tasolla ihminen kuitenkin hoitaa varsinaisen ajamisen ja kommunikoinnin muun liikenteen kanssa. Kuljettajan on siis oltava ohjaimissa koko ajan, jos avustinjärjestelmä epäonnistuu toimiakseen oikein.
Kuljettajaa avustavat järjestelmän (ADAS) ovat ensimmäinen askel kohti täyttä autonomiaa, mutta silloin kun tämä taso tuli, oli siitä vielä hyvinkin pitkä matka ylemmille tasoille.
Tason 2 autoissa on jo pientä, mutta heikohkoa automaatiota. Tässä auto voi ohjata, kiihdyttää ja jarruttaa tietyissä olosuhteissa. Tässäkin tasossa kuljettaja joutuu olemaan koko ajan valppaana ja reagoimaan esimerkiksi liikennevaloihin tai suorittaman kaistanvaihdon. Toivottavaa olisi, että käsiä pidetään tälläkin tasolla ratissa tai ainakin niin, että ohjat saa heti tarpeen tullen itselleen.
Tasossa 3 auto alkaa olemaan jo hieman enemmän automaattinen. Ajoneuvo pystyy hallitsemaan useimpia ajamisen osia, mukaan lukien ympäristön valvontaa. Järjestelmä voi kuitenkin pyytää kuljettajaa puuttumaan tilanteeseen kun se kohtaa tilanteen, jota se ei osaa itse ratkaista. Kuljettajan on siis pidettävä edelleen valpas ja otettava ajoneuvo hallintaansa milloin tahansa.
Tämän tason autoja on teillämme jo aika paljonkin. Jos autosi esimerkiksi voi peruuttaa itse tai etenkin hoitaa moottoritieajon puolestasi, kuuluu se tähän tasoon.
Tason 4 autoissa polkimet ja ohjauspyörä vielä ovat autossa, mutta auto suoriutuu jo ajamisesta ja muun liikenteen kanssa kommunkoinnista ilman ihmisen apua. Ainoastaan jotkin tietyt olosuhteet, kuten huono sää tai jotkut epätavalliset maantieteelliset alueet voivat edellyttää, että ihminen ottaa ohjat haltuunsa, koska auto ei tällä tasolla vielä niitä hallitse. Esimerkiksi tiheässä kaupunkiympäristössä voi vielä joutua turvautumaan ihmiskuljettajaan tälläkin tasolla, mutta kun auto tulee moottoritielle kuljettaja muuttuukin matkustajaksi.
Tässä tasossa aletaan olemaan nyt. Lähivuosina yleistyvät robotaksipalvelut ovat tason 4 ajoneuvoja, joita ohjataan tarvittaessa ihmisohjaimin etävalvomossa. Toisin kuin yksityishenkilöiden omistuksessa olevien 4 tason autojen, yhteiskäyttöisten tarjoajien autoissa ei välttämättä ole enää lainkaan polkimia tai ohjauspyöriä - vaan ihmiskuljettaja on etävalvomossa. Yhteiskäyttöiset palvelut tulevat alkamaan todennäköisesti geoaidattuina, eli niillä on tietyt alueet joissa ne tulevat liikkumaan, jotta ne ovat voisivat liikkua mahdollisimman paljon itsenäisesti. Teknologian kehittyessä ja kartoituksen lisääntyessä autojen alueita voidaan laajentaa lopulta kaikkialle.
Tasossa 5 on auto todellinen itseohjautuva, kuljettajaton auto. Se toimii kaikissa olosuhteissa, eikä siinä ole ohjauspyörää tai polkimia. Kuljettajaa ei siis tarvita lainkaan. Voit vain kirjoittaa tai puhua autolle osoitteen ja se vie sinut sinne, minne oletkaan menossa.
Yksikään auto ei vielä ole täysin automatisoitu, niin että ne suoriutuisi täysin itsenäisesti mistä vaan olosuhteesta, vaan edelleen tullaan tarvitsemaan ihmisen toimia tarpeen vaatiessa. Teknologian kehitys on kuitenkin kovaa vauhtia menossa tälle tasolle, mutta jokunen vuosi lisää pitää vielä odottaa, ennen kuin täällä ollaan. Jotkut ennusteet kertovat, että tällä tasolla oltaisiin jo 2020- luvun aikana, toiset taas 2030 luvun aikana. Mielenkiintoista nähdä, mikä yritys on ensimmäinen joka tarjoaa täyttä autonomiaa ilman, että ihminen puuttuu sen toimintaan sekä se, milloin se tapahtuu.
Itseohjautuva auto saattaa aiheuttaa joissakin ihmisissä suuriakin epäilyksiä ja jopa vastustustakin siitäkin huolimatta että olet tutustunut täällä sen tekniikkaan. Se on täysin normaalia aina kun uutta teknologiaa otetaan käyttöön. Pointti on siinä, että niitä ei kannata eikä tarvitse pelätä.
Mikäli koet kuitenkin pelkoa itseohjautuvan auton suhteen, on tärkeää että tiedät oikeasti miten ne toimii ja mistä on kyse. Tähän sivuun tutustumalla saat toivottavasti jo hyvän kuvan siitä, miten AV-autot toimivat ja miten ne tulevat parantamaan liikenneturvallisuutta. On toki luonnollista, että kaikki uusi ja hieno aiheuttaa epäilyksiä. Voi olla, että pelkosi hälvenee näiden yleistyessä kun voidaan tuoda ne oikeaan liikenteeseen oikeisiin liikennetilanteisiin ja robotin ajamat autot alkavat vaikuttaa esimerkiksi tilastoihin positiivisesti. Toivottavasti kuitenkin jo tämä sivu saa hieman hälvennettyä pahempia pelkotiloja ja kertoo siitä, miten nämä toimivat oikeasti.
Tiesitkö muuten, että jo vuonna 2017/-18 todettiin, että vuoteen 2020 mennessä ihminen siirtyy matkustajaksi? Kuten tiedämme, näin ei ole käynyt. Nyt kuitenkin useita positiivisia testejä on saatu maailmanlaajuisesti ja tekniikka kehittyy koko ajan monen eri asian johdosta. Tämä kertoo siitä, että autojen kehitystä on pitkitetty, jotta niistä voidaan tehdä oikeasti turvallisia. Koska turvallisuus aina ensin. Lisäksi yksikään robotaksi, sukkula tms yhteiskäyttöinen itseohjautuva ajoneuvo ei kulje kaduilla, ennen kuin ne on oikeasti turvallisia. Tätähän myös tullaan valvomaan aktiivisesti eri maissa ihan jo lainsäädännönkin vuoksi. Itseohjautuvia ajoneuvoja myös testataan jatkuvasti ihan oikeissa liikennetilateissa turvakuljettajan kera, ennen kuin niitä aletaan tarjoamaan palveluna kuluttajille.
On olemassa useita AV-tekniikan valmistajia. Jokaisella on hieman eri lähestymistapa asiaan liittyen. Täältä löydät eri tietoja eri kehittäjistä ja myös taulokon, josta voit helposti tarkastella niiden eroja. Huomaathan, että näitä on runsaamminkin mutta jotta tämän sivun sisältö pysyisi selkeänä, on tähän valittu vain tiettyjä toimijoita ja esitelty niitä lyhyesti.
Mobileye, yksi AV-tekniikan kehittäjistä. Mobileye aikoo lähivuosina tuoda 4-tason itseohjautuvia robotaksi/sukkulapalveluita ympäri maailmaa. Mobileyellä on myös edistyneet turvallisuusprosessit ja kartoituskokemusta monen vuoden ajalta ympäri maailmaa. Mobileyen yksi päätuotteista on autovalmistajille tarjoamat kuljettajan apujärjestelmät, jotka muuten ovat lähtölaukaus täydelle autonomisuudelle. Lisäksi yhteistyökummpaneiden avulla tavarat liikkuu tulevaisuudessa itsenäisesti.
Waymo on Googlen kehittämää AV-järjestelmä. Yhtiön itsseohjautuvia robotakseja on jenkeissä Arizonassa ja San Franciscossa rajoitetusti. Yhtiö tarjoaa myös yritykseille kuljettajan apujärjestelmiä ja jopa täyttä autonomisuutta tavaroiden liikuttamiseen. Toistaiseksi Waymo on keskittynyt jenkkeihin, mutta aika näyttää laajentaako yhtiö toimintaa myös muualla maailmassa.
Tesla on itsessään varmasti kaikille tuttu sähköautoistaan. Yhtiö on kuitenkin mukana myös AV-autojen bisneksessä tai no, ainakin yrittävät olla. Tesla luottaa lähinnä antureihin ja kameroihin tekniikassaan ja erottuu täten joukosta kun eivät esimerkiksi tee kartoitusta, vaikka sellainen alan yksimielisyys muuten onkin.
Zoox on amerikkalainen AV-tekniikkaa kehittävä yritys, jonka omistaa Amazon. Yhtiö on ilmoittanut käynnistävänsä yhdysvalloissa mahdollisimman pian robotaksipalvelunsa, vaikka vielä yritys keskittyy toki testaamiseen suljetuilla teillä ja yleisillä teillä turvakuljettajan kera.
Aurora on amerikkalainen AV-teniikkaa kehittävä yritys. Uber myi AV-liiketoimintansa Auroralle vuonna 2020. Yritys tarjoaa monien muiden tapaan liikenneharjoittajille teknikkaansa, jotta liikenne voidaan automatisoida. Aurora on tehnyt vuoden 2022 testejä turvakuljettajan kanssa, mutta toistaiseksi yhtiö ei ole kertonut suunnitelmistaan robotaksipalveluiden osalta tulevaisuuteen.
Mikäli jokin asia on hassusti tai kaipaat lisätietoja/tarkennuksia, kerro siitä rohkeasti!
Ei artikkeleita.