Tasa-arvo ja liikenneköyhyys
Mikä on tasa-arvon laita liikenteessä? Mikä on liikenneköyhyys?
Etusivu / Liikenteen tulevaisuus / Kulkumuodot / Yksityisautoilu > Tasa-arvo ja liikenneköyhyys
📢 Sivustolla tehdään kevään & kesän aikana teknisiä päivityksiä. Ulkoasuun tai käyttöön tällä ei ole vaikusta, mutta hetkelliset katkot mahdollisia.
Mikä on tasa-arvon laita liikenteessä? Mikä on liikenneköyhyys?
Etusivu / Liikenteen tulevaisuus / Kulkumuodot / Yksityisautoilu > Tasa-arvo ja liikenneköyhyys
Liikkumisen tasa-arvolla tarkoitetaan käytännössä sitä, että ihmisillä on yhtälaiset mahdollisuudet liikkua. Tasa-arvo liikkumisessa osaltaan liittyy myös liikenneköyhyyteen, joka tosin on määritelmänä hieman työläämpi. Käydään näitä asioita kuitenkin läpi niin ongelmakohdista kuin ajatuksia niiden ratkaisuun.
Ja ei, tässä kontekstissa ei tarkoiteta sitä, että kuka väistää missäkin tilanteessa tai saako ohittaa jne.
Ikävä kyllä meidän liikennejärjestelmä ei ole kaikkien kannalta tasa-arvoinen monestakaan näkökulmasta. Liikkuminen on ihmisten perusoikeus, mutta valitettavasti useimmille se voi aiheuttaa päänvaivaa joko taloudellisuuden, sujuvuuden tai ajankäytön kannalta. Tämä aiheuttaa ihmiset eriarvoon liikenteessä. Lisäksi myös liikennevälineiden kesken on huomattavaa tasa-arvo ongelmaa, joka onneksi asenteiden myötä on näyttänyt jo hieman piristymistä. Liikenteen tasa-arvossa ja liikenneköyhyyden vähentämisessä on kuitenkin vielä paljon tehtävää.
No kyllähän se on. Keskitymme nykyään vain siihen, että autolla pääsee hyvin joka paikasta joka paikkaan. Muut kulkumuodot (etenkin kevyt liikenne) helposti unohtuu, joka asettaa heti rajun epätasarvon ihmisten liikkumismahdollisuuksille. Käydäänpä hieman ajatuksia läpi!
Sitä ei ehkä tule niin ajatelleeksi, kuinka autoistunut meidän yhteiskunta on. Tilanne kuitenkin on se, että meidän yhteiskunnan arvokkaista kaduista valtaosa tilasta on varattu autoille. Ja niiden säilömiseen, vaikka ne ovat yli 95% ajastaan käyttämättä. Omistat siis auton, mutta joku muu ei voi omistaa tai halua sellaista omistaa. Ja kun yhteiskuntamme on rakennettu nimenomaan autoilun mukaan, ei se luo yhdenvertaista tilannetta. Kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä tulisi kehittää paljon, kaikkialla jotta voimme vähentää liikenteen epätasa-arvoista asetelmaa.
Voidaan siis todeta, että yhteiskuntamme autoriippuvuus on oikeasti ongelma. Kuten äsken todettu, niin mietimme aina miten autolla pääsisi paikasta toiseen helposti ja nopeasti, mutta helposti unohtuu kaikki muut kulkumuodot. Ja samalla edistämme huomaamatta liikenteen epätasa-arvoa että liikenneköyhyyttä. Nehän kuitenkin kulkevat käsi kädessä. Meidän pitäisi siis sen sijaan miettiä, miten pääsemme paikasta toiseen oikeasti tehokkaasti, aina kulkuvälinettä vaihdellen matkan ja tilanteen mukaan.
Liikenneköyhyydellä tarkoitetaan, että ihmisellä ei ole mahdollisuutta matkustaa niihin paikkoihin, että välttämätömät menot tulee hoidetuksi. Tälläisiä ovat esimerkiksi koulut, työpaikat, kaupat, lääkärit jne. Liikenneköyhyyttä on hieman hankala määritellä, mutta mietitäänpä asiaa hieman tarkemmin hetki.
Nyt kun olet katsonut tuota yllä olevaa kuvaa, saatat olla sitä mieltä että "niinpä, autohan on ainoa oikea kulkuväline!!". No, tottakai koska olemme tehneet siitä sellaisen. Mitä voimme siis tehdä, jotta saamme edistettyä liikenteen tasa-arvoa ja vähennettyä liikenneköyhyyttä? Tietysti asiat ovat isoja ja vaativat paljon poliittistakin päätöksentekoa. On kuitenkin olemassa selkeät keinot, miten saadaan liikenteestä entistä saavutettavampi ja parempi kaikille.
Kyllä! Jos haluamme että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet liikkua, niin tarvitsemme panostuksia kävelyyn ja pyöräilyyn. Kevyen liikenteen väylien tulee olla turvallisia, järkeviä ja saavutettavia. Nämä eivät ainoastaan edistä liikenteen tasa-arvoa ja lievennä liikenneköyhyyttä, vaan myös parantaa terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi myös yhteiskäyttöisiin, kuten kaupunkipyöriin on panostettava, näin ajoneuvoja ei yhteiskäyttöisyyden ansiosta tarvitse itse omistaa. Lue tarkemmin "Mikroliikkuvuus"- sivulta
Joukkoliikennettä on järkevää kehittää kaikkialla, jotta voimme oikeasti saada liikenteestä saavuttavampaa kaikille. Joukkoliikenteen tulee olla saavutettavaa, edullista ja tarpeeksi nopeaa henkilöautoiluun nähden. Kaupunkialueilla ja näiden välisessä joukkoliikenteessä tämä tietysti on helpompaa. Yleensä kuulee sanottavan että maaseudulla kannata tarjota joukkoliikennettä, koska se ei ole kannattavaa. Ja höpsis! Se ei tietysti ole samanlaista, kuin kaupungeissa mutta sillekkin on mahdollisuutensa esimerkiksi on-demand tyyppisenä palveluna. Lue tarkemmin "joukkoliikenne"- sivulta.
Ja ei, tämä ei tarkoita sitä että ehdottaisin, että pidetään sama meno ja edistetään liikenteen ongelmia. Ei! Vaan mullistetaan autoilu ja tällä tarkoitan tietysti itseohjautuvia autoja. Tällöin voimme tehdä liikkuvuudesta samalla saavuttavampaa ja edullisempaa, toimiihan se hyvin myös muiden liikkuvuusmuotojen kuten joukkoliikenteen kanssa. Itseohjautuvilla autoilla voimme merkittävästi vähentää autojen määrää ja toisaalta saada autoihin myös enemmän ihmisiä, joka jo itsessään alentaa liikkumiskustannuksia.
Niin ja autoon tarvitaan nykytilanteessa ajokortti. "Ei sitä kortilla ajeta". No, ei ehkä ajeta sillä mutta sanoppas tuo Poliisille, niin voipi olla ettei asiasta olla samaa mieltä. Ymmärrettävästi. Kun robotit ajaa autojamme, niitä voi käyttää kuka vain. Samalla myös kenellä tahansa on mahdollisuus näitä käyttää, riippumatta etnisestä taustasta tai siitä, onko ajokorttia vai ei.
Kaupunkirakenteita tiivistämällä ja harvemmin asutuilla seuduilla palveluiden tuominen lähemmäksi auttaa vähentämään liikenneköyhyyttä. Kun kaikki arjen tarvittavat palvelut ovat lähettyvillä, ei sinne tarvitse matkata pitkää matkaa. Meillä on myös muutenkin hyvin autoiluun perustuva kaupunkirakenne. Näitä muuttamalla, voidaan vähentää autoilun houkuttelevuutta ja tehdä muista kulkuvälieneistä yhä houkuttelevia. Ja kyllä, se vaatii sitä että autoilulta otetaan tilaa muille. Meillähän on jo aivan riittämiin tilaa autoille.
Verkkokaupan ja toimitusketjujen kehittäminen voi vähentää liikenneköyhyyttä, koska voit tilata tuotteet kotiovelle tai noutopisteeseen. Jos sinulla ei siis ole autoa, saat kuitenkin isommat ostokset kotiin kotiinkuljetuksen ansiosta. Vaikka se auto löytyisikin, niin voit hyötyä siitä silti. Tämä on tärkeää etenkin silloin, kun tulee tilanne ettei kaikkia asukkaita saa välttämättä juuri palveluiden välittömään läheisyyteen. Toimitusketjussa toki tärkeäksi asiaksi nousee pikatoimitukset etenkin tulevaisuudessa, jotta se on kannattavaa asiakkaan kannalta. Verkkokaupan ja kuluttajien muuttuneiden odotusten vuoksi verkkokauppa on yksi keino vähentää liikkumisen tarvetta. Toki maaseudulla pikatoimitukset ei välttämättä ole mahdollista, riippuen tietysti täysin missä ollaan. Joka tapauksessa, itseohjautuvat autot hyödyttää myös verkkokaupan kuljetuksia ja antaa niille parempia edellytyksiä, myös maaseudulla.
Tämä on tietytysti tärkeää kaikilla elämän osa-alueilla, kuten myös liikenteessä. Meidän on pidettävä huoli, että myös vähemmistöjen ääni tulee mukaan liikennepoliittesessa keskustelussa. Samoin tulee myös miettiä, onko autoistuminen sittenkään ollut hyvä idea. Liikkuminen on nykypäivänä hyvin sukupuolittunutta, sillä naiset käyttää miehiä enemmän kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä sekä muita liikkumisen palveluita. Toisaalta naiset kokevat myös enemmän häiriköintiä, johon tulisi myös yhtä lailla puuttua.
On myös totta, että esimerkiksi vanhemmalla sukupolvella ei ole samanlaisia tietoteknillisiä taitoja, kuin meillä nuoremmilla. Toisaalta, esimerkiksi MaaS:ia tai muita digitaalisille alustoille perustuvia palveluita voi olla hankala toteuttaa perinteisesti. Siksi tarvimmekin myös tämän osalta keinoja, miten voimme tehdä liikkuvuudesta tasa-arvoista.
Yhteenvetona voidaan tässä todeta, että kestävien liikkuvuuspalveluiden kehittäminen ja oman lihaskunnon hyödyntäminen on tärkeimpiä keinoja, joilla voidaan vähentää liikenneköyhyyttä ja edistää liikenteellistä tasa-arvoa. Kaupunkirakenteella, verkkokaupan (ja varsinkin toimitusketjujen) kehittämisellä ja eriarvoisuutta vähentävillä toimilla voidaan vähentää liikenneköyhyyttä ja tehdä liikenteestä tasa-arvoisempaa. Ei siis ole olemassa mitään yhtä, tiettyä keinoa vaan keinoja on monia ja ne yhdessä auttavat meitä tuomaan paremmat mahdollisuudet liikkuvuuteen meille kaikille. Näiden ohella MaaSin edistäminen on tärkeää, jotta voimme oikeasti yhdistää muut kulkumuodot saumattomasti toisiinsa.
Mikäli jokin asia on hassusti tai kaipaat lisätietoja/tarkennuksia, kerro siitä rohkeasti!
Ei artikkeleita.